Meteen naar de inhoud

Gezondheid & vitamine D

 • door

Sinds de komst van het Coronavirus is er een run op dit supplement, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het slikken van Vitamine D de kans op een besmetting verlaagt.
Maar het is natuurlijk niet zo dat als we allemaal elke dag een vitamine D supplement gaan gebruiken dat we dan allemaal beschermt zijn. In deze blog leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om voldoende van dit vitamine binnen te krijgen.

Wat is vitamine D

Vitamine D behoort tot de essentiƫle vitamines die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is eigenlijk geen vitamine maar een verzameling vetoplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken. Je lichaam kan het alleen opslaan als ook vet meekomt of aanwezig is.
Met vet bedoel ik wel de gezonde vetten, omega 3 en onverzadigd vet. Dit gebeurt door een proces in je lichaam waar zonlicht voor nodig is, UV licht om precies te zijn. Het grootste deel van vitamine D maken we zelf, namelijk wanneer ultraviolette (UV) straling van zonlicht de huid raakt. Hierdoor wordt vitamine D3 in de huid gevormd en als niet-actieve stof opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam. Vitamine D bestaat uit 2 vormen, Vitamine D2 (plantaardig) en vitamine D3 (dierlijk).

Vitamine D is ook nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. En calcium hebben we weer nodig voor de groei en behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en een gezond immuunsysteem.
En dit immuunsysteem is nu zo belangrijk tegen ziektes en virussen. Hoe beter je immuunsysteem is hoe beter het je beschermt. Maar hoeveel hebben we nodig voor een gezonde dosis vitaminne D?

Gezondheidsvoordelen van vitamine D

Een dagelijkse inname van 25 tot 100 microgram zou volgens onderzoek genoeg moeten zijn om bij gezonde mensen een ‘optimale’ vitaminespiegel te garanderen.
Een verlaagde vitamine D spiegel komt veel voor, met name bij ouderen. Deze groep mensen komen minder vaak buiten en bouwen dus al snel een te kort op.
Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam,

 • Het zorgt voor stevige botten en tanden
 • Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit voeding kan worden opgenomen en vast gelegd in botten en tanden tijdens de groei.
 • Het is nodig om botontkalking te beperken en daarmee het risico op osteoporose op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken.
 • Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie

Vitamine D komt voor in gezonde vetten zoals in vette vis, forel, zalm, haring en makreel. Maar zit ook in avocado, eieren en visolie. Wat ook helpt is om elke dag minimaal 30 minuten buiten te zijn.
Zorg dus voor voldoende vitamine D. Dit voorkomt een hoop kleine en vage klachten.


2 reacties op “Gezondheid & vitamine D”

 1. Valerie Vervaert

  Hey Manon!

  Fijn artikel, zeer leerrijk. Ik ben al een tijdje aan het researchen om een vitamine D supplement te nemen en kwam zo op jouw website terecht. Heb jij een favoriet vitamine D supplement? Ik ben aan het overwegen deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-d-tablet) te nemen, wat vind jij daarvan? Ze hebben alvast goede reviews!

  Groetjes,
  Valerie

  1. Hoi Valerie,

   Leuk om te horen dat je mijn website hebt bezocht. Dank je wel voor je reactie.
   Over Flinndal hoor ik inderdaad goede resultaten.
   Ik gebruik zelf Zinzino balanceoil. Dit is een Omega3 supplement en dat bevat ook vitamine D. Het is belangrijk dat je er op let dat je 10 microgram per dag binnen krijgt.

   Succes met je zoektocht.

   Groet Manon

Reacties zijn gesloten.