De perimenopauze, ook wel de pre menopauze genoemd, is de periode voor de menopauze.
De perimenopauze is de periode waar het lichaam van de vrouw zich gaat voorbereiden naar de menopauze.
Perimenopauze en de menopauze
Het verschil tussen de perimenopauze en de menopauze is dat dat tijdens de menopauze er geen eisprong meer plaats vind. Vrouwen zijn dan niet meer vruchtbaar en zullen geen menstruatie meer krijgen.
De perimenopauze is de periode daar aan voor afgaande. In deze fase stoppen de eierstokken langzaam met de aanmaak van hormonen. Hierdoor ontstaat er een hormonale disbalans en dit brengt allerlei vervelende gezondheidsklachten met zich mee. Dan moet je denken aan,
- Hevig bloedverlies.
- Opvliegers.
- Hoofdpijn.
- Een opgeblazen gevoel.
- Angstige en negatieve gevoelens.
- Vermoeidheid.
- Gevoelige borsten.
- Last van de gewrichten en spieren.
Waarom werkt mijn lichaam zo tegen?
Een vraag die ik heel vaak hoor in mijn praktijk. Lichamelijke, maar ook geestelijke klachten zijn vervelende bijverschijnselen van de perimenopauze en menopauze.
Als we op de wereld worden gezet draagt het babymeisje al 1 miljoenen eicellen bij zich. Tot de tijd van de eerste menstruatie neemt dit aantal af tot zo’n 300.000. Dit zijn er meer dat genoeg voor de hele vruchtbare tijd van een vrouw. Door de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron zijn we vruchtbaar en kunnen we ons voortplanten.
Tegen de tijd dat we ongeveer 50 jaar zijn is de hoeveelheid van eicellen gereduceerd naar bijna nul.
In mijn andere blog, “Over menstruatie praat je niet” lees je meer over hoe de menstruatie werkt.
Verandering bij de vrouw
Vanaf ongeveer ons 35ste levensjaar neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron af. Oestrogeen zorgt voor de vrouwelijkheid, het libido en de vruchtbaarheid. Progesteron zorgt weer voor het uitrijpen van het baarmoederslijmvlies, een goede zwangerschap en is een natuurlijke rustgever.
Als de productie van deze twee hormonen dus gaat afnemen zal je begrijpen dat dit ook een hormonale disbalans met zich meebrengt met zich meebrengt.
- Gewichtstoename
- Hartkloppingen
- Drang naar zoet
- Last van spieren en gewrichten
- Vaginale droogheid en pijn
- Blaasontstekingen
- Incontinentie
- Verminderd libido
- Haaruitval en een droge huid
Dit zijn serieuze klachten waar we zeker niet mee hoeven te leven.
Artsen schrijven vaak medicatie voor die de symptomen bestrijden, maar pakken niet de oorzaak aan.
De oplossing
Het is nu eenmaal de natuur dat ons lichaam doet wat het doet. Hier kun je niet veel aan veranderen. Je kunt de natuur wel een handje helpen door op en zo aangenaam mogelijke manier door de perimenopauze en menopauze door te komen. Hieronder vind je 5 belangrijke tips,
- Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Reset je Hormonen in 10 stappen.
- Stress reduceren. As er stress in het lichaam is gaat de productie van cortisol altijd voor op oestrogeen en/of progesteron.
- Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd snelle suikers en neem veel gezonde vetten en eiwitten.
- Zorg voor voldoende omega3 in de vorm van visolie. Een goede visolie moet het stofje polyfenolen bevatten voor een optimale opname in de cellen. Meer weten www.zinzino.nl
- Schrap zoveel mogelijk gluten en zuivel. Voor een goede werking van een hormonale balans en de invloed op je serotonine (gelukshormoon) niveau.
Aan de slag met de rest je hormonen methode
De hormonale analyse geeft inzicht in welke hormonen bij jouw uit balans zijn. Wil jij je hormonen in balans brengen en vind jij het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan of wil jij graag meer informatie, praktische tips, weekmenu’s en begeleiding?
Doe dan mee met het programma Reset je hormonen in 10 stappen. Met behulp van de 10 stappen leer je binnen 10 weken hoe je lijf en je hormonen werken, waarom je nooit meer op dieet hoeft en hoe je de hormonen in balans kunt brengen. Het is geen ‘quick fix’ methode. Het is een andere levensstijl die bijdraagt aan het verbeteren van jouw hormonale balans.
Voor meer informatie Reset je Hormonen in 10 stappen.
Bron: www.resetjehormonen.nl