Veel vrouwen vinden het nog steeds een taboe om over de menstruatie te praten. En waarom eigenlijk?
De menstruatiecyclus zou iets moeten zijn dat voor iedere vrouw vanzelfsprekend is en zonder problemen te doorstaan. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.
Voor ongeveer 60% van de vrouwen is een hevige menstruatie eerder normaal dan uitzondering. Dat is dus 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. (hier later in het blog meer over)
Dit vind ik best wel schokkend. En dan te bedenken dat wij door middel van gezonde voeding en beweging hier best wat invloed op kunnen uitoefenen.
Veel vrouwen hebben te maken met allerlei soorten klachten tijdens de menstruatie periode. De klachten verschillen en horen bij een bepaalde leeftijden.
Pubers hebben vaak klachten als,
- Puistjes
- Heftige menstruatie
- Geen menstruatie (dit kan ook met het eetgedrag te maken hebben. Bij eetstoornissen blijft de menstruatie ook uit)
- Stemmingswisselingen
De vruchtbare vrouw ervaart klachten als,
- Stemmingswisselingen
- Hoofdpijn/migraine
- Heftige menstruaties
- Pijnlijke borsten
- Vetopslag op de benen
Vrouwen in de overgangsfase ervaart klachten als,
- Vermoeidheid
- Opvliegers
- Slecht slapen
- Niet lekker in je vel zitten
Waarom hebben vrouwen meer last van hun hormonen?
Als onze vrouwelijk hormonen niet in evenwicht zijn met elkaar geeft dit klachten. Vrouwelijke hormonen schommelen de hele maand en ons hele leven. Als puber ervaren we klachten, maar ook in onze vruchtbare periode en als we de overgang bereiken.
En heel veel vrouwen laten hun hormooncyclus ook iedere maand nog eens bepalen door de anticonceptie pil. Je lever moet al deze, chemische lichaamsvreemde, stoffen afbreken en heeft het hierdoor zwaar.
Welke vrouwelijke hormonen zijn er.
De meest bekende, en waar veel over gesproken wordt, zijn Progesteron en Oestrogeen. Maar er zijn er nog vier die een belangrijke rol spelen in het leven van de vrouw. Hieronder beschrijf ik ze kort.
FSH = Follikel Stimulerend Hormoon
Dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse (De hypofyse is een gedeelte in de hersenen die samen met de Hypothalamus de hormoonhuishouding regelt)
FSH stimuleert de groei en de rijping van de follikel in de eierstokken. Het stimuleert ook de aanmaak van oestrogeen.
LH = Luteïniserend hormoon
Ook dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse.
LH zet de eisprong in gang en reguleert samen met FSH de cyclus van de vrouw. Ook stimuleert LH de aanmaak van testosteron.
Prolactine
Ook dit hormoon wordt aangemaakt in de hypofyse. Prolactine regelt de borstvoeding en stimuleert de melkproductie bij zwangere vrouwen. Ook remt het de aanmaak van FSH en LH zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Het is echter geen voorbehoedsmiddel.
Oxytocine
Wordt aangemaakt in de hypofyse.
Oxytocine komt vrij bij knuffelen en is de tegenhanger van cortisol. De aanmaak van oxytocine werkt rustgevend. Oxytocine zorgt ook voor de samentrekking van de baarmoeder bij weeën.
Oestrogeen
Dit hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren, vetweefsel en placenta. Oestrogeen stimuleert onze vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid, stimuleert de ontwikkeling van onze vrouwelijke kenmerken als baarmoeder, vagina, borsten, heupen etc., verhoogt de kans op bevruchting door regulering van het baarmoederslijmvlies. Oestrogeen komt dan ook vrij in de eerste 14 dagen van onze cyclus.
Ook stimuleert het de aanmaak van botweefsel en houdt het de huid stevig.
Naast het lichaamseigen oestrogeen zijn er ook Xeno-oestrogenen en Fyto-oestrogenen.
Xeno-oestrogenen zijn synthetische stoffen met een oestrogene werking. Deze nemen dus de plaats in in de cellen van ons lichaamseigen oestrogeen. Fyto-oestrogenen stoffen vind je vooral terug in plastic verpakkingen/flesjes en in medicatie en de anticonceptie pil.
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen, maar hebben dezelfde werking als lichaamseigen oestrogeen. Fyto-oestrogenen vind je o.a. terug in lijnzaad, lijnzaadolie, linzen, haver en asperges.
Progesteron
Dit hormoon wordt net als oestrogeen aangemaakt de eierstokken, bijnieren en de placenta. Progesteron zorgt voor een goede zwangerschap, uitrijpen van het baarmoederslijmvlies en innesteling van de bevruchte eicel. Het maakt je ook rustig en helpt om stabiliteit te verbeteren.
Hoe werkt de cyclus.
Als we als klein meisje ter wereld komen hebben we zo’n 1 á 2 miljoen eiblaasjes (follikels). Gedurende het hele leven ontwikkelen de follikels tot rijpe eicellen. In de puberteit begint de menstruatiecyclus. De cyclus zal zich telkens herhalen gedurende haar hele vruchtbare leven. Eerst stimuleert FSH de rijping van het follikel. Onder invloed van LH vindt dan de eisprong plaats. De eicel komt in de eileider terecht, waar deze bevrucht kan worden.
Het omhulsel van de eicel dat na de eisprong achterblijft in de eierstokken noemen we het gele lichaam. Het gele lichaam geeft de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron af. Deze zorgen voor groei van het baarmoederslijmvlies waar een eventueel embryo zich kan innestelen.
Wanneer er geen bevruchting plaats vindt sterft het gele lichaam af. De geslachtshormonen nemen af en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Hierbij gaan bloedvaatjes kapot en ontstaat een bloeding. De menstruatie.
Sommige vrouwen kunnen ook aan de stand van de maan zien in welke fase ze zitten. Nieuw maan is dag 1 van de cyclus. Volle maan is dag 14 van de cyclus.
De menstruatiefase kan best een zwaar proces zijn voor je lichaam. Je kunt best wat bloedverlies hebben. Het vergt veel van je lijf om al die tekorten weer aan te vullen. In de menstruatie periode is het verstandig om voeding te eten dat rijk is aan zink en water. Denk hierbij aan soepen, stoofpotten, vis, zeewier, blauwe bessen, bramen en boerenkool.
De tweede fase is de fase dat de eicellen gaan rijpen. De aanmaak van oestrogeen gaat omhoog en je krijgt bakken energie. In deze fase kun je alles aan. Je voelt je fit en bruist van energie. Eet in deze fase dan ook veel groente en eiwitten. Denk hierbij aan salades, havermout, broccoli, avocado, bonen en kiemen. Dit werkt oestrogeen verlagend.
Soja producten en lijnzaad werkt oestrogeen verhogend. Een teveel aan oestrogeen kan leiden tot meer hoofdpijn, stemmingswisselingen, slapeloosheid etc.
Is dit dus niet het geval dan kan het zijn dat je lichaam niet genoeg oestrogeen aanmaakt.
Als je merkt dat je in de tweede fase helemaal niet zo fit en energiek bent dan kan het zijn dat je in de overgang zit of dat je een disbalans hebt in je hormonen.
Bij een teveel aan stress ervaar je ook dit soort klachten. Bij teveel aan stress wordt de aanmaak van de geslachtshormonen minder.
In de laatste twee fases van de cyclus neemt de energie weer af. Je lichaam bereidt zich weer voor op eventueel innesteling. Klachten die kunnen optreden zijn hoofdpijn, buikpijn, krampen en stemmingswisselingen.
Luister naar je lichaam en doe het dan ook wat rustiger aan. Ga in plaats van sporten lekker wandelen of pak een les pilates of yoga. Zorg in deze periode voor voeding dat rijk is aan vitamine B, calcium, magnesium en vezels. Denk hierbij aan bruine rijst, quinoa, appel, dadels, boerenkool en groene bladgroente.
Hevig bloedverlies. Wat nu?
Wanneer is hevig bloedverlies normaal? Is hevig bloedverlies normaal?
Moeten we ons dit eigenlijk wel afvragen. Zoals ik al eerder schreef heeft 60% van de vrouwen last van hevige bloedingen. En met hevige bloedingen bedoel ik, dat je ieder uur van maandverband of tampon moet wisselen of dat je niet normaal kunt functioneren en je dus ieder maand moet ziek melden omdat je de deur niet uit kunt of durft.
1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft dus last van Hevig menstrueel Bloedverlies en denkt dat het erbij hoort. HMB is niet iets wat bij ‘het vrouw zijn’ hoort en is een erkende aandoening.
Wanneer heb je teveel bloedverlies? Dat is natuurlijk een subjectief iets. De één kan denk bij ieder uur wisselen van bescherming is al te veel. Maar als het je sociale leven en agenda gat bepalen dan kun je wel spreken van HMB.
Veel vrouwen praten niet over de menstruatie en leven met de klachten. We blijven ons er altijd een beetje voor schamen. Slechts een krappe meerderheid gaat ermee naar huisarts of gynaecoloog. Er zijn ook echt wel medische oorzaken toe te schrijven aan HMB. Oorzaken kunnen zijn myomen of poliepen. Maar deze kunnen eenvoudig verwijderd worden waarna de klachten kunnen verdwijnen.
HMB kan ook komen doordat er een hormonale disbalans is. Dit kun je in eerste instantie heel goed verhelpen door de juiste voeding en leefstijl. In andere gevallen kan hormoontherapie helpen of zelf het (Mirena)spiraaltje of de pil. De laatste twee kunnen ook weer voor andere disbalansen zorgen.
Als de vrouw de 35 is gepasseerd hebben we het grootste gedeelte van de vruchtbare periode gehad. Ons lichaam gaat zich klaar maken voor het laatste deel wat ook wel de overgangsfase wordt genoemd. De overgangsfase is de fase voor je laatste menstruatie, de menopauze, en kan wel 10 jaar duren. Klachten die tijdens de menopauze kunnen optreden zijn opvlieger, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie en hevig bloedverlies.
Wat kunnen oorzaken zijn
Poliepen: goedaardige slijmvlies gezwellen die in de baarmoeder en het baarmoederhalskanaal kunnen voorkomen. Deze zijn operatief te verwijderen.
Myomen: ook wel vleesbomen genoemd. Ook deze zijn operatief te verwijderen.
Endometriose: een aandoening waarbij het slijmvlies voorkomt buiten de baarmoeder. Dit zorgt voor maandelijkse inwendige bloedingen en ontstekingen en hevig bloedverlies.
Stollingsstoornis: bij een stollingsstoornis is er een tekort aan stollingseiwitten of doordat bloedplaatjes niet goed werken. Dit zorgt voor hevige en langdurige menstruaties.
Medicatie: sommige medicatie kan invloed zijn op de hevigheid. Medicatie die de natuurlijk stollingsneiging onderdrukken kunnen dan voor hevige bloedingen zorgen.
Dik baarmoederslijmvlies: de dikte van het baarmoederslijmvlies verschilt van persoon tot persoon. Hoe dikker het baarmoederslijmvlies hoe heviger de bloedingen.
PCOS: kleine goedaardig vochtblaasjes, cysten, op de eierstokken. Zorgen voor aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron. Hierdoor kunnen de eierstokken niet goed functioneren. Sommige vrouwen met PCOS hebben lichte bloedingen, maar andere hebben hevige bloedingen.
Zwangerschap: Na de zwangerschap moet je lichaam herstellen. Hoelang dat duurt is verschillend. Als je borstvoeding geeft kan het langer duren voordat de menstruatie weer op gang is. Sommige vrouwen hebben last van hevig en langer bloedverlies.
Er is dus nooit een eenduidige oorzaak voor hevig of juist weinig bloedverlies. Ook leefstijl heeft veel te maken met de menstruatie. Hieronder een overzicht van de cyclus van de primitieve vrouw en de moderne vrouw.
Primitieve vrouw Moderne vrouw
Start menstruatie 16 jaar 12 jaar
1ste zwangerschap 19 jaar 30 jaar
Cycli voor 1ste zwangerschap 37 200
Aantal kinderen 6 2
Borstvoeding aantal maanden 32 3
Totaal cycli 150 450
Jaren tussen menstruatie 3 16 – 18
en 1ste kind
Ook dit overzicht geeft een duidelijk beeld wat leefstijl met onze hormonen en cyclus doet.
Ervaar je (menstruele) klachten en wil je graag weten waar ze vandaan komen? Doe dan een hormonale analyse.
Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst kan ik ontdekken waar de disbalans zit. Je krijgt een uitgebreid verslag met de uitslag van de vragenlijst en een advies hoe het kan aanpakken om weer hormonaal in balans te komen.
Klik op de link en ik neem contact met je op. https://www.bodybalance033.nl/hormonale-analyse/