Meteen naar de inhoud

Voeding

  • door

Wat is voeding

Volgens de Dikke Van Dale woordenboek betekent voedsel: alles wat mensen en dieren kunnen eten en drinken. Voedsel is erg belangrijk voor ons. Door eten of voedsel kunnen wij onszelf in leven houden en blijven doen wat we doen.
In voedsel zitten allerlei verschillende stoffen die goed voor ons zijn. Deze stoffen helpen ons om te groeien, om gezond te blijven of om energie te krijgen. Hieronder staan de verschillende goede stoffen genoemd:

  • Bouwstoffen: dit zijn stoffen zoals eiwitten en water. Zij helpen je lichaam om te groeien.
  • Beschermstoffen: dit zijn stoffen als vitamines en mineralen. Zij helpen je lichaam zich te beschermen tegen ziektes.
  • Brandstoffen: dit zijn stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze stoffen helpen je lichaam om weer energie te krijgen en te kunnen doen wat je altijd doet.

Wat zijn deze stoffen precies?

Eiwitten helpen je op te groeien. Elke haar of spier in lichaam is gebouwd met eiwitten. Je hebt dierlijke eiwitten en plantaardige witten. Plantaardige eiwitten zitten in brood, aardappelen, noten en bonen. Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, eieren en zuiverproducten.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor allerlei soorten suikers. Je hebt gezonde suikers, maar ook ongezonde suikers. Gezonde suikers zitten bijvoorbeeld in fruit en groente.
De suikers in fruit en groente zitten er meestal van nature al in. Ongezonde suikers (ook wel toegevoegde suikers) zitten meestal in snoepjes en koekjes. Deze worden er door de fabriek in gestopt.

Vetten leveren energie. Ook bij vetten zijn er dierlijke vetten (van dieren) en plantaardige vetten (van planten). Voorbeelden van dierlijke vetten vind je in boter, vlees en kaas. Plantaardige vetten vind je in noten of planten.
Als je te weinig vetten eet, word je slap. Wanneer je te veel eet, kun je dik worden. Deze stoffen worden gemeten in kilocalorieën. Als je in de groei bent, moet je heel veel van deze kilocalorieën binnen krijgen en dus meer eten. Je lichaam moet namelijk groter worden.
Als je wil afvallen, moet je er juist minder van binnen krijgen en meer bewegen, want door bewegen verbranden de kilocalorieën weer. Als je gewicht wil verliezen is het dus belangrijk dat je van alle voedingstoffen voldoende binnen krijgt.

Afvallen is je eet- en beweegpatroon aanpassen zonder honger te hebben of voedingstoffen te kort te komen.