Meteen naar de inhoud

Van suikerverbranding naar vetverbranding!

  • door

Hoe ga je van suikerverbrander naar vetverbrander?

Ons lichaam werkt als volgt, als we voedsel eten zet ons lichaam alle koolhydraten (suikers en zetmeel) om naar glucose. Deze glucose komt in het bloed terecht en het bloed vervoerd het vervolgens naar ons weefsel en cellen.
Die kunnen dat weer omzetten in energie. Deze energie gebruikt ons lichaam dan weer om alles te laten functioneren. Denk aan je hart, longen lever, nieren etc.
De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier maakt dan het hormoon insuline aan en die zorgt er weer voor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Op het moment dat de bloedsuikerspiegel is gedaald geven je hersenen weer een seintje aan je alvleesklier dat er genoeg insuline is.
Onze bloedsuikerspiegel moet constant blijven.

Als je bloedsuikerspiegel constant te hoog is of hoog wordt gehouden, doorinname van suiker, ontstaat uiteindelijkdiabetes type 2. Als je lichaam teveel glucose (suikers) heeft opgenomen zet het glucose om in glucogeen en ons lichaam kan dan een kleine hoeveelheid opslaan in de lever en de spieren. Alles wat er dan nog teveel is aan glucose wordt opgeslagen in de vetcellen.
Ga je bewegen of sporten heb je energie nodig. Deze energie wordt als eerste uit de lever en de spieren gehaald en dan pas uit de vetcellen. Als we dan tussendoor weer wat gaan eten wordt de glucose weer aangevuld en afgegeven. En bij een overschot weer opgeslagen in de vetcellen. En zo bouwen we onze vetlaag op. Ons lichaam moet dus energie uit vet gaan halen.

Er zijn veel factoren die er aan bijdragen dat je van suikerverbranding naar vetverbranding gaat.
Ik heb een top 5 van de belangrijkste acties voor je opgeschreven.

1. Eet gezonde vetten
We zijn allemaal bang gemaakt voor het eten van vetten, maar gezonde vetten blijken nou juist heel belangrijke energiegevers te zijn. Onze mitochondriën, de energiecentrales die zitten in vrijwel iedere cel van ons lichaam, kunnen van vetmoleculen méér energie maken dan van glucosemoleculen. Roomboter, avocado’s, kokosproducten, olijven, ongebrande noten, eieren, zaden & pitten, gras gevoerd vlees en wild gevangen vis: dit zijn allemaal gezonde vetten die je verzadigen en waar je lichaam volop energie van kan maken. En nee, je wordt er echt niet dik van.

Nog even in het kort samengevat:

  • Zorg dat je vooral koolhydraten haalt uit groente en fruit. Minimaal 500 gram per dag.
  • Beperk koffie en alcohol. Koffie en alcohol stoppen de vetverbranding. Drie koppen koffie per dag zonder suiker en/of melk
  • Zet je verbranding niet constant “aan”. Drie volwaardige maaltijden per dag.
  • Ga meer bewegen. Als je lichaam meer verbrandt dan dat er in gaat aan suikers zal het ook over gaan op vet verbranding.

Wil jij ook van het hangende buikje of de love handles af en op een gezonde manier afvallen? Vraag dan het gratis adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek vertel ik wat voor jou de beste stap is naar een gezonde(re) leefstijl. Klik op onderstaande link en plan een afspraak in.

https://www.bodybalance033.nl/contact/

Bron: https://franciscavandenberg.nl/