Hoe ga je van suikerverbrander naar vetverbrander?
Ons lichaam werkt als volgt, als we voedsel eten zet ons lichaam alle koolhydraten (suikers en zetmeel) om naar glucose. Deze glucose komt in het bloed terecht en het bloed vervoerd het vervolgens naar ons weefsel en cellen.
Die kunnen dat weer omzetten in energie. Deze energie gebruikt ons lichaam dan weer om alles te laten functioneren. Denk aan je hart, longen lever, nieren etc.
De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau. Als je iets eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier maakt dan het hormoon insuline aan en die zorgt er weer voor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Op het moment dat de bloedsuikerspiegel is gedaald geven je hersenen weer een seintje aan je alvleesklier dat er genoeg insuline is.
Onze bloedsuikerspiegel moet constant blijven.
Als je bloedsuikerspiegel constant te hoog is of hoog wordt gehouden, doorinname van suiker, ontstaat uiteindelijkdiabetes type 2. Als je lichaam teveel glucose (suikers) heeft opgenomen zet het glucose om in glucogeen en ons lichaam kan dan een kleine hoeveelheid opslaan in de lever en de spieren. Alles wat er dan nog teveel is aan glucose wordt opgeslagen in de vetcellen.
Ga je bewegen of sporten heb je energie nodig. Deze energie wordt als eerste uit de lever en de spieren gehaald en dan pas uit de vetcellen. Als we dan tussendoor weer wat gaan eten wordt de glucose weer aangevuld en afgegeven. En bij een overschot weer opgeslagen in de vetcellen. En zo bouwen we onze vetlaag op. Ons lichaam moet dus energie uit vet gaan halen.
Hoe zorg je ervoor dat je niet in de suikerverbranding blijft:
Er zijn veel factoren die er aan bijdragen dat je van suikerverbranding naar vetverbranding gaat.
Ik heb een top 5 van de belangrijkste acties voor je opgeschreven.
1. Eet gezonde vetten
We zijn allemaal bang gemaakt voor het eten van vetten, maar gezonde vetten blijken nou juist heel belangrijke energiegevers te zijn. Onze mitochondriën, de energiecentrales die zitten in vrijwel iedere cel van ons lichaam, kunnen van vetmoleculen méér energie maken dan van glucosemoleculen. Roomboter, avocado’s, kokosproducten, olijven, ongebrande noten, eieren, zaden & pitten, gras gevoerd vlees en wild gevangen vis: dit zijn allemaal gezonde vetten die je verzadigen en waar je lichaam volop energie van kan maken. En nee, je wordt er echt niet dik van.
2. Schrap zoveel mogelijk alle zoetigheid
Wil je een vetverbrander worden schrap dan zoveel mogelijk zoetigheid. Gezonde vetten zullen je verzadigen waardoor je veel minder behoefte krijgt aan zoetigheid. Geloof me: ik zal een verslaving aan zoetigheid nooit onderschatten, want ik ben zelf 20 jaar een suikerjunkie geweest en weet hoe hardnekkig dat is.
Voel jij een aanval opkomen van een zoete snaaibui? Als je het voor elkaar krijgt om op zo’n moment gezonde vetten of eiwitten te eten dan is de kans groot dat je snaaibui verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Schrap vooral ook zoete dranken, ook vruchtensap: zie het als vloeibaar snoepgoed. Alcohol en koffie stoppen ook de vetverbranding. Maximaal 3 koppen koffie per dag zonder suiker en melk.
Bij het nuttigen van alcohol duurt het 3 dagen voordat je lichaam weer overgaat op vetverbranding. Dus elke keer als je alcohol drinkt duurt het weer langer voor dat de vetverbranding weer geactiveerd wordt.
3. Eet onbewerkte voeding
Bewerkte voeding, voeding die in een fabriek is gemaakt, bevat altijd conserveringsmiddelen zodat het langer houdbaar blijft. Dit heeft zeker voordelen maar ook nadelen.
Het nadeel is dat er veel chemische conserveringsmiddelen zijn waar lichaamscellen niet goed tegen kunnen. Wil je meer energie? Laat bewerkte voeding dan zoveel mogelijk links liggen en maak zelf zoveel mogelijk vers. Je zult het verschil snel gaan voelen. Ook plastic verpakkingen zijn slecht voor onze hormoonhuishouding. Koop zoveel mogelijk onverpakt.
4. Biologisch is logisch
Ons lichaam heeft volop voedingsstoffen nodig. Uit studies bleek dat biologische voedingsmiddelen niet alleen meer voedingsstoffen maar ook hogere gehaltes van de gezonde antioxidanten te bevatten.
Dat is niet de enige reden om te kiezen voor biologisch. De kans dat je met niet-biologische voeding resten van giftige stoffen binnen krijgt is groot en lichaamscellen blijken erg slecht tegen giftige stoffen te kunnen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat bepaalde cellen voortijdig afsterven en dat wil je natuurlijk niet.
5. Bewegen voor het ontbijt
Nog even terug naar de omschakeling van suikerverbranding naar vetverbranding. Wat je lichaam helpt om deze omschakeling te maken is om ervoor te zorgen dat je voor je ontbijt al lichaamsbeweging krijgt.
Je lichaam heeft na je nachtrust geen glucose meer over om energie van te maken. Ga je bewegen voor je ontbijt dan dwing je je lichaam om je vetcellen te gebruiken als bron van energie. Fietsen of stevig wandelen is helemaal prima. Als je nog geen echte suikerverbrander bent kan dit tegenvallen: je kunt draaierig worden of hoofdpijn krijgen. Dit betekent dat je lichaam nog niet in staat is om je vetcellen te gebruiken als brandstof.
Focus dan voorlopig op stap 1 tot en met 4 en probeer het na een week nog eens een keer. Er komt zeker een moment dat het je wel lukt!
Nog even in het kort samengevat:
- Zorg dat je vooral koolhydraten haalt uit groente en fruit. Minimaal 500 gram per dag.
- Beperk koffie en alcohol. Koffie en alcohol stoppen de vetverbranding. Drie koppen koffie per dag zonder suiker en/of melk
- Zet je verbranding niet constant “aan”. Drie volwaardige maaltijden per dag.
- Ga meer bewegen. Als je lichaam meer verbrandt dan dat er in gaat aan suikers zal het ook over gaan op vet verbranding.
Wil jij ook van het hangende buikje of de love handles af en op een gezonde manier afvallen? Vraag dan het gratis adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek vertel ik wat voor jou de beste stap is naar een gezonde(re) leefstijl. Klik op onderstaande link en plan een afspraak in.