Meteen naar de inhoud

Word ik dik van stress?

  • door
Manon Geijtenbeek word ik dik van stress

Een vraag die ik vaak hoor in mijn praktijk.
De meeste mensen denken dat je door stress afvalt. Jammer genoeg is dat maar bij 30% van de mensen zo. De anderen hebben mensen juist moeite om een gezond gewicht te houden.
Maar hoe zit dat nu precies?

Vanuit de oertijd is je lichaam geprogrammeerd om te reageren als we in gevaar zijn, een stresssituatie. Het schiet in een overlevingsmodus en maakt dan de stresshormonen adrenaline en cortisol aan.
Hierdoor reageer je door te vechten of te vluchten.
Voorbeeld: je bent lekker aan het wandelen in het park en er springt een leeuw uit de bosjes. Je lichaam reageert direct: het stresshormoon Adrenaline komt vrij. Je hartslag verhoogt, je bloed pompt sneller rond en je spieren komen op spanning: je bent er klaar voor om die leeuw een vreselijke mep op z’n neus te geven óf je gaat er heel hard vandoor.
Natuurlijk komt het maar zelden voor dat er spontaan een leeuw uit de bosjes springt terwijl je aan het wandelen bent.

Stress in je dagelijks leven.

Toch is stress wel één van de grootste hormoonverstoorders. In het dagelijks leven heb je wel te maken met andere vormen van stress: (financiële)zorgen, werkdruk, een druk gezinsleven…
Jouw lichaam “ziet” alleen het verschil niet tussen deze vorm van stress en de situatie met de leeuw en reageert precies hetzelfde door adrenaline en cortisol aan te maken.
Als deze stress chronisch wordt, dan blijft je lichaam dus al die tijd om extra energie vragen. Energie die je niet verbruikt. Deze overtollige energie slaat je lichaam uiteindelijk op in je vetcellen. Resultaat: je wordt zwaarder.

Hoe werkt de aanmaak van cortisol.

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Het zijn twee kleine organen die als kapjes boven je nieren bevinden. Cortisol geeft een boost aan je energieniveau waardoor we sneller kunnen reageren.
De aanmaak van cortisol is wel van essentieel belang. Zouden onze bijnieren geen cortisol aanmaken dan zouden we de dag niet kunnen beginnen en de hele dag lusteloos en vermoeid zijn.
In de ochtend moet ons cortisolniveau hoog zijn en naar mate de dag vordert neemt het cortisol steeds meer af. In de avond is het dan het laagst en maakt ons lichaam melatonine aan voor de nacht. Kort gezegd: Cortisol hebben we zeker nodig om te functioneren.

De aanmaak van cortisol wordt dus aangemaakt bij stressvolle situaties. Vandaag de dag leven we in een zeer stressvolle maatschappij. We moeten van alles, goede baan, kinderen naar school, kinderen naar hobby, boodschappen doen, huishouden draaien etc.
Dit zijn allemaal situaties waar je lichaam energie voor nodig heeft. En als dit dus dag in dag uit zo door gaat staat je lichaam in de overlevingsstand.
Zolang je beweegt, zal je veel van deze energie ook verbranden, maar heb je stress uit geldzorgen, een drukke veeleisende baan en van hot naar her rennen dan zal je lichaam deze energie dus opslaan in je vetcellen. Hierdoor komen we dus aan in gewicht.

Oorzaken van teveel cortisol.

Er zijn veel oorzaken waardoor stress ontstaan. Ik heb er hierboven al een paar benoemd maar wat dacht je van,

  • Weinig tijd voor rust
  • Alles zelf willen doen
  • Onzekerheid
  • Angst

Misschien herken je er wel een paar bij jezelf. Ik hoor je denk, maar met bewegen raak ik die energie toch kwijt? Ja natuurlijk, maar als jij meerder keren in de week ’s avonds als een bezetene gaat sporten raak je die energie niet meer kwijt voordat je gaat slapen. Voor een gezond lichaam en geest is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze vicieuze cirkel doorbreekt.
Allereerst is het belangrijk om je stressniveau te verlagen. Dat kun je doen door te zorgen dat je ontspanning inbouwt in je dagelijkse patroon.
Daarnaast is een gezond eetpatroon een goed houvast. Plan je maaltijden en probeer met regelmaat wat extra’s te koken en vries dat in. Zo heb je altijd een “makkelijke” maaltijd onder handbereik. Voor het plannen van je maaltijden kan de maaltijdplanner een handige tool zijn. Hieronder de 7 belangrijkste tips om stress te verlagen.

  1. Zorg voor voldoende ontspanning. Ga wandelen, mediteren, yoga. Deze activiteiten geven rust aan je brein.
  2. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Door de juiste cyclus van melatonine en cortisol ervaar je meer rust. Een gemiddelde van 8 uur slaap per nacht is een prima richtlijn
  3. Eet gezond. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus zonder toevoegingen als suikers, vetten en andere geur- en smaakversterkende meuk. Dit geldt overigens voor make-up en huid- en haarverzorging.
  4. Zorg voor voldoende Omega3 in je voeding. Doordat ons voedsel bewerkt of gekweekt is krijgen we veel te weinig van dit belangrijk vetzuur binnen met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg. Omega3 komt veel voor in vette vis en alles wat heeft bewogen en gevlogen. Meer weten over Omega3 https://www.bodybalance033.nl/balancetest/
  5. Drink geen of weinig alcohol. Als je alcohol nuttigt moet je lever aan het werk om dit af te breken. Hoe meer alcohol in de avond hoe langer je lever bezig is en hier dus energie voor nodig heeft. Alcohol bevat ook heel veel calorieën. Hier word je dik van.
  6. Beperk je zoveel mogelijk tot drie eetmomenten poer dag. Elke keer wanneer je iets eet, gaat je bloedsuikerspiegel stijgen. Je alvleesklier moet insuline aanmaken om je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Ook hier is weer energie voor nodig. Eet niet meer na 20.00 uur. Al deze calorieën verbrand je niet meer. Ook dit stapelt zich weer op in je vetcellen.
  7. Beperk koffie in de avond. De cafeïne in koffie zorgt voor aanmaak van cortisol. Als we wat suffig worden op de dag nemen we vaak een kopje koffie om weer wakker te worden. Dit gebeurt ook als je ‘s avonds koffie drinkt. Wil je graag genieten van een bakkie koffie kies dan voor cafeïne vrije koffie.
    Drink voldoende water! Water reinigt je lichaam en zorgt ervoor dat je darmen goed hun werk kunnen doen. Ja oké je moet vaak naar de w.c. maar het zorgt er ook voor dat alle afvalstoffen ons lichaam kan verlaten.

Bron: https: //www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839