Waarom zitten E-nummers in voedingsmiddelen?

  • door

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie toegelaten is als additief (toevoegingen) in voedingsmiddelen en die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. E-nummers worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Voorbeelden hiervoor zijn, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Het getal achter de E verwijst naar de toevoeging in het product. Bekende voorbeelden zijn:

  • E620 Glutamaat (suikers),
  • E472 Synthetische vetten,
  • E102, E110, E122, E123, E124, E129, (dit zijn enkele kleurstoffen)

In de Europese Unie moeten alle voedingstoevoegingen vermeld staan op de ingrediëntenlijsten waarbij zowel de naam als de functie van de toevoeging vermeld moet zijn. Fabrikanten mogen zelf kiezen of ze de naam van de stof of diens E-nummer op de ingrediëntenlijst weergeven.

Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, hier gaat een heel traject aan vooraf. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Het E-nummer is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. Ook is vastgelegd in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Wat zijn de belangrijkste E-nummers in voedingsmiddelen?

Toevoegingen hebben een functie in een product. Soms hebben ze meer dan één functie en vallen daarom onder meerdere groepen tegelijk. Aan het E-nummer kun je vaak al opmaken wat voor functie het heeft in een voedingsmiddel:

  • de kleurstoffen bijvoorbeeld nummers tussen 100 en 200. Kleurstoffen worden gebruikt voor het kleuren van levensmiddelen. Ze zitten bijvoorbeeld in snoep, groente en fruit in blik of glas en dranken.  
  • de conserveermiddelen en de voedingszuren Tussen de 200 en de 300. Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in erg veel soorten producten voor.
  • de antioxidanten en voedingszuren en tussen de 300 en de 400. Antioxidanten beschermen tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes. Voedingszuren zijn zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten onder andere in vruchtensappen, groente of fruit in blik of glas en zuivelproducten.
  • Zoetstoffen liggen in de serie 951 en de 968. De zoetstoffen zijn onder te verdelen in laag calorieën (light varianten en de no-Sugar varianten) en hoog calorieën (vul- of bulkstoffen.

Hoge en lage caloriegehalte

Om de ‘light’ varianten en de ‘no sugar’ varianten een zoete smaak te geven worden ter vervanging van suiker vaak zoetstoffen gebruikt. Sommige zoetstoffen zijn ook los verkrijgbaar als ‘tabletjes’ of tafelzoetstof. Deze zoetstoffen met een laag aantal calorieën hebben een hele sterke zoetkracht, gemiddeld ca. 200x zoeter dan suiker. Daardoor hoeft er maar heel weinig van te worden gebruikt en leveren ze een kleine hoeveelheid calorieën (= energie).

Een aantal zoetstoffen worden niet door het lichaam verteerd. Zij verlaten het lichaam onveranderd via de ontlasting en de urine en leveren helemáál geen calorieën. Voorbeelden van veelgebruikte zoetstoffen laag in calorieën zijn: aspartaam (E951), sacharine (E954), stevioglycoside (E960).

Vul- en bulkstoffen worden industrieel gemaakt, maar zijn in kleine hoeveelheden ook van nature aanwezig in diverse fruit- en groentesoorten. Ze zijn iets minder zoet dan suiker. Ze zijn vaak 0,4 tot 1 keer zoeter dan suiker. In vergelijking tot laag calorie zoetstoffen hebben zij dus een lagere zoetkracht. Hoge caloriestoffen bevatten minder calorieën dan suikers. Voorbeelden van hoog calorie stoffen zijn: sorbitol (E420) en xylitol (E967).

Eet zoals de natuur het bedoeld heeft! Zo puur en onbewerkt mogelijk!

Zijn E-nummers slecht voor je gezondheid?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat E- nummers gevaarlijk zijn. Omdat er een streng toezicht is op de toevoeging van E-nummer en zij dus strenge controles hebben doorstaan, zijn ze niet per definitie slechter voor onze gezondheid. Maar ik ben wel van mening dat niet iedere toevoeging aan een product bevorderlijk is voor onze gezondheid. Bepaalde toevoegingen kunnen ook weer een verslavend effect hebben op ons eetgedrag. We leven steeds meer in een snelle maatschappij waar alles maar snel en makkelijk moet zijn.

Klik op onderstaande link voor een volledige lijst met E-nummers,

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers