Waarom is bewegen zo gezond?

 • door

Vrouwen die bij mij in de praktijk komen willen 1 ding, en dat is afvallen! Het liefst zo snel mogelijk met zo min mogelijk inspanning. Helaas dat gaat niet. Ik heb geen toverstaf en geen wonderpil. Velen denken dat afvallen alleen uit minder eten bestaat, of beter gezegd niet eten. Voedingsmiddelen weglaten, ook al is het voor een korte periode, is niet de manier om af te vallen. Ja je verliest zeker wat kilo’s maar als je na een tijdje weer in je oude patroon terugvalt zitten deze kilo’s er zo weer aan. En misschien nog wel wat meer.

Afvallen is dus het aanpassen van je voeding maar ook hoeveel je beweegt. Afvallen is namelijk een proces tussen calorie inname en calorie verbranding. En bewegen kun je op vele manieren doen. Er is dus altijd wel een manier dat bij jou past. In deze blog vertel ik wat het verschil is tussen bewegen en sporten en wat de richtlijnen zijn.

Wat is het verschil tussen bewegen en sporten

Als we bewegen verbranden we calorieën. Maar ons lichaam heeft ook een uitdaging nodig om zich te kunnen verbeteren. Als we elke keer dezelfde beweging doen/maken wordt je lichaam niet geprikkeld om zich te verbeteren. Als je je inspant, en er is sprake van een verhoogde hartslag, dan spreken we over training. Als je die training elke keer wat zwaarder maakt zal je nog meer calorieën gaan verbranden en spieren opbouwen. En daar waar spieren zitten kan geen vet worden opgeslagen.

Een goede training heeft vele voordelen. Zo draagt een goede training o.a. bij aan:

 • Meer energie
 • Meer kracht
 • Betere stofwisseling
 • Betere insulinegevoeligheid
 • Verbeterd immuunsysteem
 • Meer spiermassa
 • Betere conditie
 • Minder vetmassa

Naast dat bewegen en trainen goed is voor onze spieren en conditie heeft training ook een positief en negatief effect om bepaalde hormonen te prikkelen.

Hormonen die zowel positief als negatief te beïnvloeden zijn door training zijn:

Groeihormoon: het groeihormoon is een soort eiwit dat wordt aangemaakt in de hypofyse, een deel in de hersenen. Bij aanmaak van het groeihormoon zorgt het ervoor dat onze spieren kunnen groeien. Teveel aanmaak van groeihormoon is niet goed. Denk hierbij aan anabole steroïde.

Testosteron: Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Dit is een hormoon dat zowel bij mannen (het meest) en vrouwen wordt aangemaakt. Testosteron zorgt voor de mannelijke kenmerken zoals, lichaamsbeharing en baardgroei, ontwikkeling van de penis en de zaadbal, maar dus ook voor de aanmaak van spiermassa. Dus ja ladies ook wij hebben testosteron nodig.

Cortisol: Als we gaan sporten gaat de aanmaak van cortisol omhoog. Cortisol zorgt ervoor dat we ergens snel op kunnen reageren. (vechten of vluchten). Als we teveel en te fanatiek trainen heeft dit een negatief effect op de aanmaak van cortisol. Onze bijnieren (waar cortisol wordt gemaakt) raken dan zo uitgeput dat ze niet meer genoeg cortisol kunnen aanmaken. Het gevolg hiervan is een burn-out.

Insuline: om te trainen hebben we energie nodig. De snelste manier haalt je lichaam energie uit glucose (suiker). Insuline wordt vrijgegeven aan je lichaam  als je lichaam glucose binnenkrijgt. Als je traint en je gebruikt die glucose hoeft je lichaam niet zoveel insuline aan te maken. Dit geeft weer rust aan je alvleesklier waar insuline wordt aangemaakt.

Schildklierhormoon: je schildklier is een briljant orgaan. Het regelt veel in je lichaam waaronder o.a., energiehuishouding, vetverbranding, hartslag en bloedruk. Heb je dus last van je schildklier dan heeft bewegen en trainen een gunstig effect op je op de werking van je schildklier. Bij ernstige schildklierproblemen raadpleeg dan je huisarts.

Chronische ziekten

Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. Bewegen en/of sporten versterkt het immuunsysteem en dat zorgt voor minder laaggradige ontstekingen. Met een gezond en sterk immuunsysteem ben je beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Hierdoor loop je minder risico op chronische ziektes. Denk hierbij aan,

 • hart- en vaatziekte
 • diabetes type2
 • kanker
 • overgewicht
 • reuma

De laatste jaren staat sedentair gedrag in de belangstelling. Sedentair gedrag is gedrag met een laag energieverbruik. Voorbeelden hiervan zijn, televisie kijken, computeren/gamen, zitten op school of werk. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op sterfte en hart- en vaatziekte. Het verband wordt zwakker naarmate mensen meer bewegen. Het advies voor alle leeftijden is om veel stilzitten te voorkomen.

Wat zijn de richtlijnen

We zijn het er dus over eens dat beweging/sporten goed is voor een gezonde leefstijl.

Maar wat is dan goed om te doen. Dat ligt er een beetje aan wat je nu al doet aan beweging. Als je nu helemaal niets doet is het niet verstandig om als een gek aan de gang te gaan. Of als je behoorlijk wat overgewicht hebt is het eerst zaak dat je wat gewicht verliest. Omdat sporten ook ons corisolhormoon (stresshormoon) aanzet heeft het helemaal geen zin om 2 uur als een bezetene te gaan trainen. Als je teveel en te lang achter elkaar sport blijft je lichaam in stress. Te langdurig cortisol aanmaak zorgt voor stress in je lichaam. Stress is een slechte raadgever.

De richtlijnen voor een goed en gezond beweegpatroon is,

Elke dag minimaal 30 minuten wandelen. Dit kun je op eigen tempo doen maar dit kun je ook afwisselen met wat tempoversnellingen. Onderweg zou je ook wat simpele spierversterkende oefeningen kunnen doen. Ben je graag te vinden in de sportschool dan is het verstandig om maximaal een uur achter elkaar te trainen. Het is voor het herstel van je lichaam ook van belang om niet elke dag een intensieve workout te doen. Geef je lijf en spieren rust. Een dag rust ertussen vind je lichaam heel fijn.