Het Immuunsysteem

 • door

Wat is je Immuunsysteem?

Het immuunsysteem, of ook wel ons afweersysteem, is het verdedigingssysteem dat ons moet beschermen tegen ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen. Zie het maar als een onzichtbare muur die je beschermt en zorgt dat indringers buiten blijven.

Ieder mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door je hele lichaam. Rond je organen die ervoor zorgen dat je kunt functioneren maar, bijvoorbeeld ook in je darmen om die te beschermen tegen schadelijke bacteriën, maar ook bevindt het zich in je bloed. Dat stroomt immers door je hele lichaam. Al die verschillende verdedigingsmechanisme communiceren met elkaar om je zo de beste bescherming te bieden. Het lichaam slaat de informatie van de aanval op zodat er bij een tweede of derde aanval van het virus meteen bescherming kan worden geboden. Een volwassene heeft dan ook een beter ontwikkeld immuunsysteem dan een kind. Een kind moet het immuunsysteem nog gaan opbouwen.

Bekende lichaamsvreemde stoffen zijn:

 • Bacteriën
 • Virussen
 • Schimmels
 • Parasieten

Problemen met je immuunsysteem!

Als alles goed is merken we niet van ons immuunsysteem. Ons lichaam regelt dat allemaal zelf.. Maar wat als er iets mis is met je immuunsysteem? Je kunt ook een aangeboren defect hebben aan je immuunsysteem. Je lichaam herkent wel dat er iets niet goed is maar kan er geen weerstand tegen bieden waardoor je toch sneller ziek wordt dat een ander.

Een bekender probleem aan je immuunsysteem is wel de auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen je lichaam keert. Een auto-immuunziekte ontstaan wanneer er bij het opruimen van je lichaamseigen cellen iets verkeerd gaat. Goed werkende cellen worden dan opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat je verdedigingsschild niet optimaal functioneert.

Bekende auto-immuunziekte zijn o.a.:

 • Reuma
 • Ziekte van Hashimoto
 • Ziekte van Crohn
 • Diabetes type 1
 • Coeliaki

Je Immuunsysteem versterken

Als je immuunsysteem verzwakt is ben je dus sneller vatbaar voor allerlei virussen en bacteriën. Dit kunnen onschuldige virussen en bacteriën zijn waar je misschien niet zo heel veel van merkt maar bijvoorbeeld ook het coronavirus.

Het is dus van groot belang dat een goedwerkend immuunsysteem hebt. Hoe kun je hiervoor zorgen:

 1. Eet volgens een gezond en gevarieerd eetpatroon met alle benodigde voedingstoffen die je lichaam nodig heeft. Voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft om te functioneren zijn o.a. Koolhydraten, Eiwitten en Vetten.
 2. Zorg voor inname van vitamine en mineralen. Vitamine A, C en D zorgen voor een goede weerstand en een gezond afweersysteem. Zinken ijzer zorgen voor je afweersysteem en magnesium verlaagt de afgifte van Cortisol. (zie punt 5)
 3. Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is van essentieel belang zowel voor lichamelijk en geestelijk herstel. Aanbevolen is minimaal 8 uur slaap per nacht.
 4. Beweeg en/of sport regelmatig en dan bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Door voldoende beweging bouw je spieren op en zorg je voor een goede conditie. De buitenlucht zorgt er weer voor dat je lichaam Vitamine D gaat aanmaken.
 5. Voorkom stress. Cortisol is ons stresshormoon en wordt aangemaakt in onze bijnieren. Door teveel stress gaat je bloedsuikerspiegel stijgen waardoor je lichaam insuline aanmaakt. Als dit een langere tijd gebeurt is dit van invloed op je alvleesklier.
 6. Zorg voor een goed hygiëne. Van een slechte hygiëne worden we ziek en dat heeft weer invloed op ons immuunsysteem.
 7. Stop met roken. Stoppen met roken verbetert de bloedsomloop en verhoogd het zuurstofgehalte en vermindert de kans op ontstekingen. Stoppen met roken vermindert ook de kans op kanker.
 8. Matig met alcohol. Alcohol heeft geen enkele voedingswaarde voor je lichaam. Door overmatig gebruik van alcohol vermindert je weerstand waardoor je sneller vatbaar bent voor bacteriën en virussen.
 9. Drink voldoende (mineraal) water. Drink minimaal 2 tot 2.5 liter water per dag. Water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

Je immuunsysteem is een mooi maar complex systeem waar je heel goed voor moet zorgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een sterk en stabiel immuunsysteem.

Bronnen: https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/immuunsysteem/item45089

https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/zo-werkt-het-immuunsysteem