Bewegen is gezond

  • door

Waarom is bewegen zo gezond?

Ik hoor vaak om me heen dat men een hekel heeft aan sporten. Maar bewegen en/of sporten is dus heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Als je graag wil afvallen zal je best wat kilo’s kwijtraken als je weinig beweegt of niet sport. Maar bewegen heeft dus veel meer gezondheidseffecten dan alleen maar afvallen.

Chronische ziekten

Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen geformuleerd. De beweegrichtlijn is een minimumrichtlijn om mensen die weinig actief zijn te motiveren in beweging te komen. Mensen die aan deze richtlijn voldoen kunnen door meer bewegen nog meer gezondheidswinst behalen. 

De laatste jaren staat sedentair gedrag in de belangstelling. Sedentair gedrag is gedrag met een erg laag energieverbruik. Voorbeelden van sedentair gedrag zijn televisiekijken, computeren, zitten op school of het werk. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op sterfte en hart- en vaatziekten. Het verband wordt zwakker naarmate mensen meer bewegen en is niet aanwezig bij mensen die zeer actief zijn. Het advies voor alle leeftijden is om veel stilzitten te voorkomen. 

Een actieve leefstijl komt er op neer dat je dagelijks meer dan een uur matig tot zwaar intensieve activiteiten doet. Met een actieve leefstijl verbrand je zo’n 300 tot 400 kcal meer. Hieronder vind je een overzicht van de beweegrichtlijn die wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad.

beweegrichtlijnen gezonde leefstijl

(bron: Gezondheidsraad)